Aardzegge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Carex humilis)
Aardzegge
Aardzegge
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
Soort
Carex humilis
Leyss. (1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aardzegge op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aardzegge (Carex humilis) is een overblijvende plant uit de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en in Azië. In België komt de soort voor in Wallonië. Het aantal chromosomen is 2n = 36.[1]

De polvormende plant wordt 3-15 cm hoog en heeft een korte wortelstok. De pol van aardzegge heeft vaak een ringvormige groei met een dood centrum. De bruine, iets driehoekige, gladde stengels staan rechtop. De grijze of lichtgroene, meestal opgerolde, 10-25 cm lange en 1-2 mm brede bladeren liggen op de grond. De bladschede heeft een paarse kleur.

Aardzegge bloeit vanaf maart tot in mei. De bovenste, 1-1,4 cm lange en 2 mm brede, roestbruin-witbonte, veelbloemige aar is mannelijk met daaronder op vaak meer dan 2 cm afstand twee of drie, glanzende bruinzilveren vrouwelijke aren met 2-4 bloemen. De bloem heeft drie stempels. De ietwat roodbruine, glanzende schutbladen zijn vaak meer dan 2,5 cm lang.

De omgekeerd eironde, driehoekige, groenachtige, vliezige, dicht behaarde, 2-nervige urntjes zijn 3-3,2 mm lang en hebben een korte, paarsrode snavel. Ze zijn ongeveer even lang als de afgeronde, vaak stekelige, bruine, 1-nervige kafjes, die een brede witachtig vliezige rand hebben.

De donkerbruine vrucht is een elliptisch of omgekeerd eivormig-langwerpig, driehoekig, 2,5-3 mm lang nootje met aan de top een korte, gebogen snavel.

De soort komt voor in kalkgraslanden en op stenige plaatsen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carex humilis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Carex humilis.